Pozor museum: Toto je archivní verze blogu. Aktuální adresa: blog.frantovo.cz

Přesun blogu na blog.frantovo.cz

Server a blog Frantovo.cz jsem založil v roce 2007. Od té doby se jeho vzhled prakticky nezměnil. Většinou jsem byl rád, že jsem našel čas na psaní článků. Teď jsem se konečně dopracoval k přeprogramování redakčního/blogovacího systému. S tím souvisí i změna adresy:

frantovo.cz/blog → blog.frantovo.cz

Změňte si tedy odkazy v záložkách svých prohlížečů i ve svých RSS/Atom čtečkách. Starý blog zůstane na svém místě jako muzeum, jen nebudou přibývat nové články a nepůjde psát komentáře.

Průměr: 4 (13 hlasů)

Poprvé na Internetu – 386

Po delší době jsem zase zapnul svůj první počítač. Je to 386 (od AMD ne od Intelu) s 8 MB RAM a 80 MB diskem od Maxtoru. Máme ho doma přes dvacet let a dnes jsem ho poprvé připojil k Internetu. Funguje to!

přední panel počítače 386

Průměr: 2 (66 hlasů)

Komix: Kvalitní fotografie

B: Podívej, ty fotky jsou nějaké zrnité. A: Vždyť taky fotíš na ISO 9000. B: Ale aspoň jsou zrnité všechny stejně.

(ikona foťáku pochází z tématu Oxygen, camera-photo.png)

Flattr this

Průměr: 3.1 (27 hlasů)

Nalezení poškozených JPEG souborů

Možná se vám taky někdy při prohlížení fotek stala podobně nemilá věc – poškozený soubor. Problém může být způsoben chybou souborového systému, hardwaru nebo třeba přenosem po síti. Pokud chybu odhalíte včas, máte větší šanci vytáhnout nepoškozený soubor ze zálohy, karty foťáku, e-mailu atd.

Prohlížeč obrázků hlásící chybu: poškozený soubor

Napsal jsem si jednoduchý skript, který rekurzivně projde všechny JPEG soubory v aktuálním adresáři a vypíše ty, které obsahují chybná data.

Průměr: 3 (5 hlasů)

Komix: Myslete na děti

Až se váš jednou budou ptát…

Když zaváděli odposlech telefonu a internetu,říkali, že kdo nedělá nic špatného, nemá co skrývat. K čemu potřebuje vláda tajné dokumenty a proč jí vadí, když je někdo zveřejní?

Flattr this

Průměr: 1.7 (101 hlasů)

EU a socialisté škodí víc, než si myslíte

Na dnešek, 11. 6. 2013, připadá tzv. Den daňové svobody. Metodika výpočtu porovnává veřejné výdaje státu a HDP daného roku. Výsledené datum populární formou ukazuje míru přerozdělování v dané zemi. Ve skutečnosti je situace ale ještě horší. Zrovna dnes mi přišel balíček se součástkami z USA. Musel jsem za něj zaplatit daň 1 047 Kč a dalších 700 Kč poplatek přepravci (UPS) – nikoli za dopravu (ta byla uhrazena už předem), ale za zvládnutí byrokratického procesu s celníky. Alternativou je zařídit si to sám – nastudovat si příslušné předpisy a formuláře, dojet na celní poštu, vystát frontu, obrnit se trpělivostí při jednání s úředníky… a započítat svůj ušlý zisk (což by nakonec vyšlo ještě dráž). Česká pošta vás dokáže zastupovat levněji, ale stále to jsou nemalé peníze.

Průměr: 3 (54 hlasů)

Kolečka pro hexakoptéru

Standardní nožičky u ArduCopteru jsou dost špičaté a snadno se zapíchnou do trávy a hexakoptéra se může převrátit, pokud to pilot nevybere. Kvůli tomu je přistávání a vzlétávání poměrně nebezpečné. Proto jsem si vytiskl kolečka, která tenhle problém řeší.

Hexakoptéra – vytištěné nohy

Průměr: 5 (52 hlasů)

Nový chladič na procesor

Nedávno jsem si pořídil nový desktop a teď jsem ho začal používat jako svůj hlavní počítač (posledních pár let jsem měl jen notebook). Jedna věc mě ale na novém stroji dost štvala a odváděla pozornost – hluk větráku na procesoru.

Chladič pro procesor: Arctic Freezer A30

Průměr: 2.4 (9 hlasů)

Ceny velkého bratra 2012

Podobně jako v minulých letech (2008, 2009) jsem se byl podívat na předávání Cen velkého bratra: Big Brother Awards za rok 2012. Jde o udílení anticen pro největší slídily, tedy osoby, firmy, organizace či státy, kteří nejvíce narušují naše soukromí.

Předávání cen velkého bratra 2012 - Big Brother Awards

Průměr: 1.1 (126 hlasů)

Dárky od Free Software Foundation

Vánoce už jsou za dveřmi a na objednávání dárků ze zahraničí je už možná pozdě. Ale dárky se přece nemusejí dávat jen na Štědrý den. Mám pro vás tedy pár tipů na dárky z obchodu Nadace pro svobodný software (FSF.org, GNU.org), aneb čím jsem si udělal radost já :-)

Odznak: Free Software Foundation, established 1985

Průměr: 3 (135 hlasů)